Back to Projects Share on LinkedIn Share on Twitter Facebook Share
eye glasses dispensary area in optomologist clinic

Samuelson Eyecare

Mount Horeb, WI
Services: Remodel
Architect: Shulfer Architects - Middleton, WI

Owners of a growing optometry practice take on an extreme renovation for a functional, central location

Running out of space

Husband and wife optometrists Dr. Steven Samuelson and Dr. Lauren Ta purchased a practice and the building it was housed within in 1998. Having grown the practice significantly since that time, they were running out of space. Moving records to the basement and purchasing new technology had helped, but they thought an addition would need to be constructed at the rear of the building to really solve the problem.

National Construction was their first call, because the commercial contractor’s sister division had built their home, and they trusted the quality of the process and end result. After examining the foundation, National recommended the purchase and renovation of a new building instead.

Before renovation

The doctors wanted to remain located on the main street of Mount Horeb and desired a street-level entrance and ample storage space. They also wanted to avoid the parking challenges of their current downtown location with a dedicated parking lot that would accommodate continued growth.

National recommended the purchase of a Frank Lloyd Wright inspired building at the far end of Main Street. Built in 1956, the single-story stone and redwood structure had previously been owned by the local Jehovah’s Witnesses congregation and a tax and accounting business.

Limited maintenance had been done over the years. National Construction discovered leaks in the entire perimeter of wood walls, and the basement had moisture and mildew issues.

A concrete and stone stage would need to be demolished, as well as all interior finishes.

 The project

Exterior before and after the outdated planter was removed
Exterior finishes before and after
A new front entry provides quick and accessible access to the parking lot

Exterior

An outdated planter was removed from the front of the building, and 250 square feet of sidewalk was added from the parking lot to the new entry. National restored the existing stone clad wall, painted the existing roof beams and repaired roof leaks. All windows were replaced with thermally improved anodized aluminum models.

Reception area with a custom curved desk
Cambria Quartz raised transaction counter
Dispensary with custom built tables
Commercial grade carpet
Exam room
Contact lens training area and dispensary

Interior

All interior walls were removed and replaced. To remedy the leaks in the wood walls, National jacked them up and replaced what was rotten with treated wood.

An in-house architect designed a new, functional floor plan that included a relocated entry and reception space with a children’s play area, a dispensary, office space with room for records storage, doctors’ offices, a pre-test room, four exam rooms, a contact lens training area, bathrooms, and optical and visual field rooms. Dr. Ta’s modern taste inspired the design and materials; her love of green was incorporated in the paint color and carpet.

Unique features include:

Only half of the existing building had a basement, so National dug out the remaining portion to double the square footage, and resolved the mold and mildew issues.

The end result

The 2,250 square foot clinic in an accessible, central location has allowed Dr. Samuelson and Dr. Ta to continue to grow their practice and consider adding partners in the future.

 

Like What You See?

Let's get in touch and chat about your next project.

Contact Us
Like What You See?

Let's get in touch and chat about your next project.

Contact Us
Hungry For More?

Check out another case study or view more projects.

Case Study Martinson Hall
Case Study Duluth Trading Company Corporate Headquarters
Case Study Harvest Haven Timber Frame Barn